fbpx

Otrok potrebuje prisotne starše

Morda je slika naslednjega: roža, drevo in narava
Otrok potrebuje prisotno in prizemljeno mamo (in očeta). Še posebej je to pomembno v prvih mesecih življenja. V nadaljevanju opisujem primer, ko je bila mama sicer fizično prisotna, a je bila zaradi svojih travm odzemljena.
Otrok je na vsak način hotel mamino pozornost, ker je v energiji ni zaznal. Dobil je občutek, da je sam in samota mu je postala povsem naravna tudi v odrasli dobi. Vsake toliko časa pa mama ni mogla več lebdeti nad oblaki in je kot strela z vsem besom usekala direktno po otroku. Ker je vsaj takrat dobil mamino pozornost, je dogodek ponotranjil kot izraz največje ljubezni na svetu. Zaradi intenzivnega čustvenega naboja je ponotranjil tudi, da je nasilje odraz moči in odločnosti. V odrasli dobi je podoživljal vzorec na področju partnerstva, prijateljstve, denarja in na poslovnem področju na zelo podoben način, kot se je naučil od svoje mame. Izbiral je partnerke, s katerimi je lahko preigraval arhetipa žrtve in storilca. Agresija je bila zanj izraz najvišje ljubezni in je postala božanstvo. Mnogi odnosi so mu razpadli brez razumevanja in pojasnila o vzrokih. Ko je med vrstniki zavrela kri in je prišlo do pretepanja, se ni branil, ker je sprejel udarce in ostalo nasilje kot izraz ljubezni. Prijateljstva so bila precej toksična. Podobno se je dogajalo na poslovnem področju, kjer so se pritiski stopnjevali do točke, ko je moral oditi. Zaradi pomanjkanja prisotnosti prizimljene mame (in očeta) v otroštvu so se pozneje razvile težave kot so motnje hranjenja, odvisnosti (cigareti, alkohol, spolnost …) in zelo agresiven ter toksičen odnos do svojega telesa in življenja na splošno.
Za takšnega odraslega otroka je pot do zdravega odnosa do sebe, družbe in okolja dolga in zapletena, ker mora naprej sam pri sebi dojeti, v kakšni situaciji se nahaja. Dojeti mora vse vidike ujetosti ter se naučiti, kaj ljubezen sploh je. Ravno tako mora dojeti, da tega pomanjkanja v sebi ne more zapolniti noben zunanji človek, dogodek ali predmet. Ljubeč do sebe mora postati sam in to začutiti v srcu. Šele nato lahko resnično ljubi tudi druge.
Kako in kdaj kdo dojame, da ima težavo, določa posameznikova duša in življenje nasploh. Od odločitve za spremembo dalje pa obstaja pomoč. Za ozaveščanje in razreševanje odnosov, vzorcev po prednikih, poglabljanja zavedanja in odnosa do sebe priporočam svetovanje pri Mileni Matko. Za začutenje energije ljubezni do sebe, pa vas vabim na svoj proces »Dušna aktivacija« ali terapijo »Masaža moč duše«.

Leave a Comment